Sunday, April 28, 2013

10 CIRI CALON SUAMI YANG AWESOME

    1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan.

   2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

   3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan maruahnya.

   4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

   5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

   6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

   7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

   8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

   9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

   10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.


Monday, March 25, 2013

5 Sifat Calon Suami yang Baik


1. Kuat amalan agamanya: Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat di awal waktu. Tidak dilupakan juga sentiasa menjaga auratnya.

2. Akhlaknya baik: seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan bertolak ansur. Tutur katanya juga sopan tanpa mengeluarkan kata-kata kesat.

3.Tegas menjaga maruahnya dan juga seluruh kaum kerabatnya.

4.Tidak boros tetapu tidak kedekut iaitu pandai membelanjakan wang dengan bijaksana.

5. Seorang yang amanah.

-hardcoremantis-


Saturday, February 16, 2013

Program Semester 1, 2012/2013 part 4




 JALINAN BUDI FELDA KERATONG 10 & HAYTAM LEGACY SUNRISE

Letak gambar je la....hahaha.... daripada gambar dapat menceritakan seribu pengajaran dan seribu makna..:)

JALINAN BUDI 2012
24-25 November 2012

ni gua la broo..

     Gambar ketika bergotong- royong membersih dan mengemas kini kawasan masjid.








   Gambar ketika sedang membuat pemeriksaan kesihatan terhadap penduduk-penduduk kampung.






Gambar durian + ceramah imam muda Fahkrul Razi





senyum semua... experience 








HAYTAM LEGACY SUNRISE
2 Disember 2012







lain kali buat la program lagi...

















Tuesday, January 15, 2013

Program Semester 1, 2012/2013 part 3

HURRAY dan PROGRAM Ex- LEP (Teluk Chempedak)

        Pada post kali ini saya ingin berkongsi 2 aktiviti antara yang saya terlibat dalam semester 1, 2012/2013. 2 program tersebut ialah HURRAY-Heals Ukhuwah and Recreation Day, lebih kurang la bunyinya dan Jalan-jalan di Teluk Chempedak( TC) dengan ex-LEP(english club kat CFS PJ).

        HURRAY telah diadakan pada 29 September 2012 manakala jalan-jalan ke TC telah dijalankan pada 6 Oktober 2012.

        Memang happening dua-dua program ni. Memang enjoy. For HURRAY, ramai kenalan yang saya baru kenal terutama ahli-ahli kumpulan saya Peacock. Walaupun dapat 3rd place tapi Alhamdulillah dapat juga ramai kenalan baru tambahan pula dapat meningkatkan semangat berpasukan antara ahli masing2.

       For jalan-jalan pula, memang dah lama tidak jumpa dengan rakan-rakan ex-LEP terutama sekali yang busy dengan bidang masing-masing contoh seperti medic, pharmacy, math and nursing. Saya pula sambung optometry. Memang susah la nak jumpa. So, sekali-sekala kitorang buat event and aktiviti untuk berjumpa sesama. Dukacita kerana susah nak buat aktiviti dengan ex-LEP yang menjadi pelajar UIA gombak, sebab diorang duduk jauh daripada kitorang yang berada di Kuantan, Pahang.

       Berikut ialah gambar-gambar yang sempat di capture oleh sape-sape je la yang rajin tangkap gambar.
Check it out!!!!


HURRAY 29 SEPTEMBER 2012,

The Peacock


pelukis

My group
 Gambar- gambar ketika kami beraksi untuk pasukan









 Kemenangan di tempat ke-3 keseluruhan termasuk 'the best marching performance'







JALAN-JALAN LEP TELUK CHEMPEDAK 6 OKTOBER 2012

 Event untuk reunion ex- LEP ( language enhancement programme) di CFS IIUM, PJ





                                                                   AMIGOOO :)

Monday, January 14, 2013

Program Semester 1, 2012/2013 part 2




OPTO GATHERING, 24 SEPTEMBER 2012 

        Program makan-makan yang melibatkan semua pelajar- pelajar optometri daripada 1st year sampai la 4th year utk sesi 2012/2013. Turut hadir juga ialah pensyarah-pensyarah yang mengajar subjek2 untuk pelajar-pelajar optometri di UIAM ini.

        Suasana pada hari opto gathering itu sungguh meriah. Di samping dapat mengenal pelajar-pelajar 1st year yang baru sahaja masuk sebagai pelajar main campus, kitorang juga dapat mengeratkan hubungan antara sesama pelajar dan antara pelajar dengan pensyarah-pensyarah.

        Fokus utama pada malam itu mesti la makan kan. Nama pun majlis makan-makan. Ramai juga pelajar-pelajar yang sanggup berlapar perut untuk malam gathering ini. Makanan yang disediakan antaranya ialah satay (ayam dan daging) beserta kuah kacang, nasi impit untuk di cicah dengan kuah kacang, mee kari, kuih-muih, cendol, dan macam-macam lagi la.

        Program ini telah diuruskan oleh batch 2nd year iaitu salah seorangnya saya juga.hehehe. Tahniah diucapkan kerana dengan bajet yang rendah kitaorang semua dapat memeriahkan majlis tersebut.

        Suasana untuk majlis hari itu mesti susah untuk digambarkan betul x?? So, saya sertakan beberapa keping gambar untuk ditatap dalam entri saya pada kali ini. ENJOY!!!


Head of Department OPTO 2012/2013

1st year

2nd year


3rd year



4th year